UPDATE: Verificări în urma incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu. Inspecția Judiciară s-a autosesizat

UPDATE: Verificări în urma incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu. Inspecția Judiciară s-a autosesizat
Publicat: 08/05/2023, 11:30
Actualizat: 08/05/2023, 11:35

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și urmează să facă verificări în urma incidentului în care a fost implicat vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și pentru a evalua comportamentul magistratului.

UPDATE: CSM: „Concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice”

„În contextul recentei apariții în spațiul public a unor articole de presă referitoare la domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii,  aducem la cunoștința publică următoarele:

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului.

Pentru consolidarea încrederii în sistemul judiciar, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora la nivelul Consiliului, potrivit competențelor sale legale”, au transmis reprezentanții CSM, printr-un comunicat de presă.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat pe oamenii legii dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi.

„În urma apariției înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară (IJ) s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, a transmis, luni, IJ.

Cătălin Predoiu: „Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greșită”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit despre incidentul în care vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, a fost implicat, respectiv despre imaginile în care acesta apare în timp ce ameninţă poliţişti. „Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită”, spune Predoiu.

„Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, că regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. (…) E regretabil contextul, cum a spus şi dânsul e regretabilă atitudinea, e greşită evident de la început până la sfârşit, dar este important că a realizat acest lucru. Şi-a manifestat regretul faţă de cele întâmplate. Cred că corect să spunem şi acest lucru. (…) Subscriu la cea ce a spus domnul Horodniceanu însuşi, nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie să raţionezi pe unde ai greşit, ce ai greşit, să recunoşti acest lucru şi să îţ exprimi un regret, preferabil sincer”, a declarat ministrul Justiţiei, la emisiunea la Prima News.

Cătălin Predoiu a punctat, în același context, că întreaga situaţie trebuie să fie lămurită.

„Aceste aspecte dacă dânsul crede că e cazul ca să fie lămurite trebuie lămurite până la capăt care e tot contextul şi chiar dacă dânsul nu crede acest lucru cred că ar trebui lămurite. Aş invoca şi declaraţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, care a spus că va analiza această situaţie. Dar un prim pas de echilibrare a întregii poveşti în sensul bun al cuvântului a fost declaraţia aceasta pe care e bine că dânsul a făcut-o şi a precizat că a înţeles că nu ăsta este un comportament normal într-o astfel de situaţie”, a explicat sursa citată.

Ce riscă Daniel Horodniceanu

Ministrul Justiției a fost întrebat ce riscă Daniel Horodniceanu după această întâmplare.

„Din momentul ăsta trebuie să mă plasez în poziţia de oficial al Guvernului şi să îmi reţin orice declaraţie până când vedem ceva oficial legat de această întâmplare. (…) Ce ţine de conduita magistratului în societate este în competenţa CSM ca instituţie”, a răspuns Predoiu.

Filmare halucinantă cu fostul șef DIICOT, oprit de poliție: „Nu mă cunoașteți? O să vă dau legitimația de procuror / Vorbesc eu cu șeful IPJ”

Daniel Horodniceanu, fostul șef DIICOT și actual vicepreședinte CSM, apare într-o filmare halucinantă, în care se ia la ceartă cu niște polițiști, care l-au oprit pentru că a depășit fără să semnalizeze. Horodniceanu îi amenință pe agenți că va vorbi cu șeful IPJ Vaslui.

„De ce m-ați oprit?

V-am spus cine sunt, sunt procuror șef Horodniceanu de la Crimă organizată. Nu mă cunoașteți? Dar de ce nu mă cunoașteți oare?”, așa s-a adresat vicepreședintele CSM agenților de poliție care l-au oprit în trafic, într-o localitate din Vaslui.

Când i s-au cerut actele, fostul șef anti-Mafia din România a scos mai întâi legitimația.

„Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți”

„O să vă dau legitimația mea de procuror (…)

Terminați cu prostiile astea, nu știți cu cine vorbiți.

Sunteți foarte scrupuloși la datorie. Dar ce faceți voi? Faceți patrulă pe strada principală? (…) Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului”, mai spune Horodniceanu, așa cum apare în filmarea publicată de jurnalist.ro.

În continuare, fostul șef DIICOT îi întreabă pe polițiști dacă vor să-i învețe el cum să-și facă treaba.

„Nu văd cum aveți tupeul ăsta cu un procuror care a  condus structura de crimă organizată a țării”.

Horodniceanu nu a fost sancționat, ci doar a primit un avertisment.

Daniel Horodniceanu a fost șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din anul 2015 până în 2018.

Procurorul este în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă recomandăm să citiți și: Polițiștii îi cer demisia lui Daniel Horodniceanu, după ce vicele CSM s-a luat la ceartă cu un echipaj: „Lupul, paznic la oi”/Cum se apără procurorul

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
10 obiecte despre care n-ai știut că sunt făcute din petrol
×